De tre typene urostomi: Brickerblære, Kocks reservoir og Mitrofanoff


En stomi er en åpning i magen gjennom bukveggen, hvor et stykke tarm er ført ut og sydd fast til huden. Det varierer fra stomi til stomi hvilken tarm som er ført ut på magen, samt hva som ledes ut av stomien.

Hvis det er urin som ledes ut av stomien, er det snakk om en urostomi. Her er urinlederne vanligvis koblet til et stykke av tarmen, hvor urinen kan renne igjennom og ut til åpningen i huden, altså urostomien. I noen tilfeller er urinlederne sydd direkte til huden uten et stykke av tarmen. I slike tilfeller kalles stomien ureterostomi.

Nedenfor kan du lese mye mer om hva urostomi er, og hvilke tre typer urostomi som finnes: Brickerblære, Kocks reservoir og Mitrofanoff. Du får også gode råd om hvem du kan kontakte hvis du har behov for sparring og veiledning.

Urostomi — helt generelt

Hvordan urinen ledes ut av kroppen varierer avhengig av om man har en kontinent eller en inkontinent urostomi. Har man en kontinent urostomi, ledes urinen fra nyrene via urinlederne ut i en konstruert blære, som vanligvis er laget av et stykke tarm, tatt fra tynntarmen.

Har man derimot en inkontinent urostomi, ledes urinen fra nyrene via urinlederne, som er sydd til et stykke av tynntarmen, direkte ut gjennom stomien på magen.

Uansett hvilken type urostomi man har, plasseres den ofte på høyre side av magen. Stomien er vanligvis 2-3 cm lang, har en frisk rødlig farge, er myk og kan være litt fuktig. Når stomien anlegges, er det ofte vanlig å fjerne urinblæren samtidig.

De tre typene urostomi

Når vi snakker om urostomi, er det tre typer man kan ha: Brickerblære, Kocks reservoir og Mitrofanoff. Nedenfor har vi samlet nyttig informasjon om hver enkelt type.

Brickerblære

Brickerblære er den typen urostomi som de fleste får anlagt hvis de skal ha hjelp til å lede urinen ut av kroppen. Når en Brickerblære anlegges, isoleres et stykke tynntarm, hvor urinlederne festes. Tarmstykket festes deretter til magen gjennom bukveggen, hvor urinen fra nyrene transporteres ut. I noen tilfeller plasseres urinlederne direkte på magen uten bruk av et stykke tarm. Da kalles urostomien for ureterostomi.

Urinen kommer ukontrollert hele døgnet, derfor vil du ha en stomipose festet til stomien, slik at urinen kan samles opp på en enkel, hygienisk og diskret måte. Det kan hende at urinen i stomiposen inneholder slim fra tarmbiten, men dette er helt normalt.

Når urinen renner hele tiden, betyr det at det selvfølgelig også kommer urin om natten. Hvis du vil unngå at posen fylles opp i løpet av natten, kan det være lurt å bruke en urinpose med en slange som du kan koble til urinposen på magen. Dette gir deg en større stomipose, og du kan legge den ekstra urinposen på gulvet eller henge den på sengekanten, slik at den er minst mulig i veien.

Kocks reservoir

En annen urostomi er Kocks reservoir, som er en type kontinent urostomi. Ved Kocks reservoir konstrueres, som navnet indikerer, et reservoar av tarmen inne i bukveggen. Denne konstruerte blæren i bukveggen skal du selv tømme for urin ved hjelp av et kateter. Det er altså ikke nødvendig med en stomipose ved denne typen urostomi. Men du må bruke en kompress for å dekke åpningen, slik at det er mindre risiko for at uønskede bakterier i stomien og kroppen. Tømming av reservoaret skal skje ca. 4-5 ganger daglig, akkurat som når man vanligvis går på toalettet for å tømme blæren. Det er ofte ikke nødvendig å tømme reservoaret om natten.

Mitrofanoff

Den siste typen urostomi er Mitrofanoff, som også er en kontinentstomi. Her konstrueres en ‘blære’ ved hjelp av blindtarmen. Blindtarmen åpnes i begge ender, hvor den ene enden kobles til urinblæren og den andre enden til enten huden på magen eller til navlen.

Denne typen stomi er også lukket, noe som betyr at det bare kommer urin ut av kroppen når et kateter føres inn i den konstruerte blæren. Det er dermed ingen stomiposer involvert ved Mitrofanoff-urostomier. Igjen bør tømming av blæren skje 4-5 ganger daglig, og det er ofte ikke nødvendig å tømme blæren i løpet av natten.

Coloplast — din profesjonelle leverandør og sparringspartner

Føler du deg overveldet av all informasjonen, så forstår vi deg godt. Det kan bli litt teknisk og vanskelig å forstå. Heldigvis har Coloplast, som produserer stomi- og kontinensprodukter, et gratis og uforpliktende tilbud du kan benytte deg av hvis du for eksempel har en urostomi eller skal få en i nærmeste fremtid.

Tilbudet heter Coloplast Assistanse, hvor du har mulighet for telefonisk kontakt med Coloplasts erfarne og dyktige sykepleiere, som gjerne svarer på dine spørsmål og veileder deg i bruken av deres produkter. Du har dessuten også mulighet for å bestille gratis vareprøver direkte hjem til deg, slik at du kan prøve ulike stomiposer eller katetre og dermed finne de rette produktene til deg.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *